*

JyrkiSavikuja

10 % väestöstä käyttää 80 % sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista

Saadun tiedon mukaan 10 % meistä suomalaisista käyttää 80 % sosiaali- ja terveydenhuollonpalveluista.

Keitä he ovat? Merkittävän osan joukosta muodostaa erilaisten päihteiden, siis alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttäjät. Muita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden suurkuluttajia ovat henkilöit, joista osan voisi nimetä luulosairaiksi, koskapa heiltä ei lukemattomista toistuvista käynneistä huolimatta löydy mitään merkittävää diagnostisoitavaa sairautta, joka aiheuttaisi välittömän hoidon tarpeen. Osassa tapauksissa toistuvien yhteydenottojen syinä voi olla jopa yksinäisyys.

Päihteiden väärinkäyttäjien terveydenhoitopalveluiden käyttö ajoittuu niille viikonpäiville ja vuorokaudenajoille, jolloin äkillisen hoidon tarve päivystyspoliklinikoilla ja tehohoidossa on muutoinkin suuri.

Päihteiden väärinkäyttäjien kaatumiset ja muut pienet tapaturman luonteiset loukkaantumiset johtavat lähes poikkeuksetta päivystysaikana mm. kalliisiin kuvantamistutkimuksiin.

Vielä aktiivisesti työssä käyvä henkilö, joka satunnaisen alkoholin käytön yhteydessä on joutunut päivystysvastaanotolle saa harvoin yhtä huolelliset ja laajat perustutkimukset.

Päihtyneet palveluiden suurkäyttäjät aiheuttavat aggressiivisella käyttäytymisellään pelkoa ja ahdistusta muissa potilaissa ja heidän omaisissaan sekä hoitohenkilökunnassa. He vaarantavat myös potilasturvallisuutta ja henkilökunnan työturvallisuutta.

Nykyisin usealla päivystyspoliklinikalla on vartiointiliikkeen vartija ja häiriötapausten vuoksi tapahtuvat poliisihälytykset eivät ole poikkeuksellisia.

Kun pohdimme mahdollisuutta säästä sosiaali- ja terveydenhuollon menoissa, niin olisiko syytä pohtia myös sitä, että pitääkö nykyiseen palveluiden käyttäjien rakenteeseen puuttua?

Pitääkö jotain priorisoida toisin?

Siis kuinka kauan sallimme, että 10 % käyttää 80 % sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista?

Mikä on sivistynyt tapa puuttua tähän aktiivisesti työelämässä olevia ja heidän perheenjäseniään epäoikeudenmukaisesti kohtelevaan järjestelmään?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Unohdit kroonisesti sairaat. Ja myös sen, että henkiset sairaudet, joilla ei aina ole mitään tekemistä päihteiden kanssa saattavat aiheuttaa henkilön joutumisen sosiaalihuollon tai terveyspalveluiden suurkuluttajaksi. Ja unohdit myös että monessa tapauksessa ihminen voi joutua juoksemaan vuosia lääkäriltä toiselle ennen kun se aito sairaus löydetään.

Käyttäjän hannele kuva
Hannele Koskinen
Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina Palomäki

Mitkä menot kuuluvat sosiaali- ja terveyspalveluihin? Katsoin netistä, että ainakin sosiaalityö, kotihoito, laitoshoito, omaishoito, päivähoito, päihdepalvelut, vammaispalvelut, terveyskeskukset, neuvolat, sairaalat, mielenterveyspalvelut jne.

Sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta löytyi Sosiaalimenot ja niiden rahoitus vieläpä eriteltynä (tarkempikin erittely olisi kiva nähdä). http://www.stm.fi/stm/toiminta_ja_talous/sosiaalim... Tämän linkin mukaan vanhuus-kuluja oli 22 252 milj. Mitä menoja tähän vanhuuteen kuuluu? Eläkkeet, vanhainkoti? Sitten taas sairauteen ja terveyteen meni rahaa 14 706 milj. Mitä tähän kuuluu? Terveyskeskukset?

Löysin sitten jotain tietoa, mikä on sosiaalimenojen rakenne http://www.stakes.fi/tilastot/tilastotiedotteet/20...

Aika usein päihdeongelmista kärsii eniten päihdeongelmaisen perhe. Heitä pitäisi myös ajatella, kun palveluita uudistetaan /rakenteita muutetaan. Koko perheelle tulee yleensä mielenterveysongelmia, kun yhdellä on päihdeongelma. Joskus lapsista tulee päihdeongelmaisia ym. Tärkeintä varmasti olisi hoitohenkilökunnan suojelemisen lisäksi, että päihdeongelmainen saadaan hoitoon ja kauas perheestä.

Hoidon kehittäminen varmasti nielee rahaa, mutta voisi olla monelle turvallisempaa. Joskus jopa päihdeongelmainen voi raitistua.

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Jollakin sivistyneellä tavalla tämäkin ongelma on ratkaistava!

Näihin pohdintoihin ajauduin Kemi-Tornio alueen kehittämiskeskuksen Seutuhallituksen 8/2013 to 19.9.2013 pöytäkirjan johdosta, jonka 124 §:ään on kirjattu sairaanhoitopiirin talouden tasapainotus.

Tähän tiettävästi jäsenkuntien (Kemi, Keminmaa, Simo, Tervola, Tornio ja Ylitornio) kunnanhallitukset ottavat kantaa piakkoin.

Esimerkiksi Keminmaan erikoissairaanhoidon menot / asukas ovat kasvaneet viidessä vuodessa seuraavasti vuoden 2007 summasta 827,95 € vuoden 2012 summaan 1088,53 € eli 260,58 €.

Keminmaan erikoissairaanhoidon kulut ovat kasvaneet vuoden 2010 summasta
7,620195 milj. € vuoden 2012 summaan 9,345067 milj. € eli 1,724872 milj. €.

Prosentteina nuo kasvulukemat ovat niin suuria, että asialle on tehtävä pikaisesti jotakin!

Tänä vuonna Keminmaan erikoissairaanhoidon menot ovat tiettävästi ylittymässä noin 3 milj. €.

Erikoissairaanhoidon menojen tasapainottaminen vaatii rankkoja toimenpiteitä, näin on uutisten mukaan kaikkialla Suomessa!

Minun on muodostettava asiaan perusteltu kantani Keminmaan asukkaana, kunnanhallituksen jäsenenä ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen varajäsenenä.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Nuo budjetit heittää heti sitä häränpyllyä kun sairaanhoitopiirissä sattuu esim. tulipalo jossa loukkaantuu pahasti vaikkapa kaksi.
Pitkiä ja kalliita teho-hoitopäiviä ...

Käyttäjän rissanensimo kuva
Simo Rissanen

Ovatko menot kasvaneet lisääntyneen tarpeen vai kallistuneiden hintojen vuoksi?

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Hinnat ovat kallistuneet.
Oulun yliopistollinen sairaala (OYS) käyttö on päivystysaikoina lisääntynyt ja siellä on käytössä diagnoosipohjainen laskutus, jossa jokainen lisädiagnoosi lisää hoidon hintaa.
Sekä terveyskeskuksessa, että yhteispäivystyksessä käytettävien vuokralääkärien työkokemus on ilmeisesti kevyehkö, josta seuraa runsaamin lähetteitä yhteispäivystykseen ja sieltä edelleen Ouluun (OYS).
Se, että kyseessä on vuokralääkärit, on ilmeisesti aiheuttanut sen, että ei ole sellaista sitoutumista terveyskeskukseen (ja sairaanhoitopiiriin) kuin virkalääkäreillä ja sekin lisää kustannuksia.
Ensihoidon siirtyessä 1.1.2013 sairaanhoitopiireille on aiheuttanut jopa hallitsemattomalta vaikuttavan kustannusten nousun.
Ilmeisesti erikoissairaanhoidon vuodeosastojen käyttö on vähentynyt, mutta erikoissairaanhoidon poliklinikkatoiminta ei ole kuitenkaan samanaikaisesti tehostunut.
Terveydenhuollon moniammatillisen työyhteisön kaikkien työntekijäryhmien sitouttaminen säästöihin ja pitkäjännitteiseen suunnitelmallisuuteen ja yhteistyöhön ei ole myöskään onnistunut.
Erityisesti lääkäreiden työajan käytön tehostaminen ja lääkäreiden sitouttaminen päätyönantajaansa olisi tarpeen.

Käyttäjän penttivahasarja kuva
Pentti Vähäsarja

Entäs merkittävä ylipaino? Sinne ne rahat menee.. Milloin viimeksi juoksit maratonin?

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Sivistynyt tapa on hidas tapa, johon ei riitä politiikka, vaan tarvitaan kansalaisliike. Koko kansakunnan muutos vaatii vielä 20v, mutta on täysinmahdollinen. Kaikki eivät tietenkään muutu, mutta riittävän monet, jotta voidaan puhua koko kansan muutoksesta.

VASTAUS: Tarvitaan elämänmyönteistä hengellisyyyttä ja psykologiaa, jota tuodaan kulttuuriin mukaan enemmän jos kouluaikana ja oppilaitoksissa. Ihminen joka on raitis ikävälillä 10-40, eli ehtii jos seestyä ihmisenä, tuskin alkaa alkholisoitua myöhemminkään.

Kun ihmiset alkavat ymmärtää itsensä hengellisenä olentona jne. niin päihteet eivät vaan kiinnosta! Tämä on selvää kuin pässinliha, ja ainoa tapa ratkaista ongelma laajassa mittakaavassa.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

-93 kävin lääkärissä pyytämässä antibioottikuurin, -94 soitin eläinlääkäriltä reseptin samaan vaivaan, surukseni en saanut 3 markan kelavähennystä, nyyh,
-99 kävin kuvauttamassa murtuneen käteni, (jouduin näyttämään kuvassa selvästi näkyvän murtuman lääkärille, siisti viisto kolmasosa, varoen ei vaaraa napsahtamisesta, joten en huolinut kipsiä että paranee nopeasti, yrittäjänä en saikullakaan tehnyt käytännössä mitn. joten en ottanut, lekuri kiljui käytävältä takaisin allekirjoittamaan hoidostakieltäytymislomakkeen),
heti perään 2010 porautin metallilastun silmästäni silmäpolilla (jota en itse saanut neulalla irti rönkittyä vaikka "kehuttavan" eroosion edestä yritinkin, vakuutusyhtiö tivaa maksamaani maksua takaisin nyt kolmatta kertaa),
sen jälkeen on ollut hiljaisempaa.

Kaatokänni- ja putkiryyppäämistä olen harjoitellut vaihtelevalla menestyksellä reilun pari vuosikymmentä, toisinaan kuppi maistuu toisinaan ei, ei ole juopon geenini vielä aktivoitunut kun ei tee mieli juhannuksenakaan rapularyyppyä->silvuplee,
vaan mieluummin vietän selvää päivää ennen jatkamista,
harjoitukset kumminkin jatkuvat,
nytkin,
sille pienet.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Jep. Ja kännitappeluissa ja kaatumisissa tulleet haavatkin voi itse ommella. Jos ei osaa, niin katsoo Youtubesta mallia.

http://youtu.be/GZ-3E1wwTuI

Kyllä tekevä mies....

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Heh, juuri näin.

Jo kirjoittaessa nauroin, että tuleepas rehvakas kommentti.
Näin aamusella kossuhöyryjen suunnilleen haihduttua se näyttää todella ärsyttävältä,

mielestäni onnistuin reilusti yli tavoitteeni.

Sille en kuitenkaan enää ota tömpsyjä, vaan toistan kliseen muistutuksena itselleni,
jokainen ihminen lopulta sairastuu jos ei sitä ennen satu kuolemaan tapaturmaisesti.

Asko Mertanen

Kirjoitelmasi saisi huomattavasti lisää uskottavuutta jos esität muutamia tilastoja esim.linkkien muodossa sekä virallisia tutkimustuloksia.

Ainoastaan ympäristöään tarkkailemalla saattaa päivästäkin riippuen saada hieman kärjistyneen kuvan todellisista tapahtumista,joka ei välttämättä olekaan koko totuus,tietty lainkaan vähättelemättä ylikuormitettujen terveysasemien päivittäistä ruuhkahässäkkää sekä hankalia tilanteita.

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

"Päihtyneet palveluiden suurkäyttäjät aiheuttavat aggressiivisella käyttäytymisellään pelkoa ja ahdistusta muissa potilaissa ja heidän omaisissaan sekä hoitohenkilökunnassa. He vaarantavat myös potilasturvallisuutta ja henkilökunnan työturvallisuutta."

Tuo on taivaan tosi, palveluiden suurkäyttäjä on juopuneena "maailman vittumaisin otus", ruuhkasta ja omasta vuoronumerostaan piittaamaton "määmäämiäs",
rehti "en mä vittu sun sääliäs kaipaa" juoppo sekoaa pakkoauttamisesta.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Taas yksi blogi kokonaan ilman lähdeviitteitä. Pitääkö koko teksti tulkita mutuksi?

Kalevi Wahrman

Jos vähän tarkemmin peilataan blogin väittämää on todettava, että Jyrkin juttu on pahempi Jamesin toiminta.
Sosiaali ja terveyspalvelut rakentuvat suojaverkon vakuutusmaksuihin.
Tutustu USA:n terveyspalvelu kiistaan.
Jos puhutaan työttömyystuesta, asumistuesta, toimeentulotuesta... niin sitä paremmpi on kansalaisten tilanne mitä pienenpi näitten tukien saajaryhmä on kokonaisväestöstä.

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Maailmankuva avartuu kun vaivautuu keskustelemaan päivystyspoliklinikoiden, traumaosastojen ja teho-osastojen henkilökunnan kanssa potilasmateriaalin luonteesta. Lisävalaistusta saa myös ensihoitajien kertomuksista työnsä vähemmän miellyttävistä puolista, kun he arpovat poliisin kanssa, että voidaanko potilas viedä poliisin säilöönottotiloihin vai pitääkö hänet viedä ensiapuun.
Päihteiden, ei pelkästään alkoholin, hallitsematon käyttö työllistää kaikkia yllä mainittuja aivan liikaa. Se kaikki maksaa ja me sen maksamme!

Asko Mertanen

Eihän kukaan olekaan kiistänyt sitä että terveyskeskuksissa,sairaaloissa ym. ei olisi mm.päihderiippuvaisten taholta järjestyshäiriöitä ja jopa vaaratilanteita hoitohenkilöstölle,
mutta tuo prosentuaalinen vertailu 80% etc. olisi hyvä nähdä ihan selkeänä tutkimustietona jolloin koko vyyhti on heti paremmin katsottavissa eikä tule epäilystä siitä tällainen suhdeluku olisi tuulesta temmattu arvio.
Sitä kautta myös keskustelun avaus olisi helpompaa keinojen suhteen.
Sitä paitsi tilanne vaihtelee maan eri osissa ja vaikkapa myös eri puolilla pääkaupunkiseutua.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Se kaikki maksaa ja me sen maksamme!"

Mitä siis ehdotat ratkaisuksi? Miten autamme heidät pois kuopasta, jonne ovat pudonneet?

Päihdeongelmainen ei läheskään aina ole syypää ongelmiinsa, eikä heillä ole sieltä voimia nousta vaikka uhkaisitkin terveyspalveluiden kieltämisellä.

Kumman tunteettomalta tuntuvat nämä Perussuomalaisilta tulevat avaukset nykyään. Ne juopot, jotka ovat äänestämään pystyneet, ovat äänestäneet nimenomaan teitä - eivät kännissä ymmärrä populismia.

Kaipaisin yhä lähdetietoja, joiden perusteella olet blogisi kirjoittanut.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina Palomäki

Mitä tuolle pitäisi tehdä? Pitäisikö jättää kadulle alkoholistit vaiko pitäisikö järjestää jokin oma hoitopaikka?

Ymmärrän kyllä hoitohenkilökunnan turhautumisen. En jaksais itsekään katsella, jos joku tulis valittamaan huonoa terveydentilaansa, jonka on itse aiheuttanut.

Käyttäjän Liianvanha kuva
Pekka Heliste

Päihdeongelmaisista 82 % on työelämässä, siis töissä

Lopuista suurin osa on eläkkeellä-

Auttaa pitää kun ongelma on aluillaan, työpaikka voi tehdä paljon kierteen pysäyttämisessä

Kun kierre on jatkunut pitkään niin pelastusta ei enää ole

Käyttäjän Liianvanha kuva
Pekka Heliste

Heh, tilastojen valossa ssurimpia ongelmia ovat liikuntavammat. Liki 400000 tapausta vuodeessa ja määrä on voimakkaassa kasvussa.

Liikuntavammt ovat myös erittäin vaikeita ja kalliita hoitaa ja johtavt pitkiin sairaslomiin

Niihin nähden humalajutut ovat peanuts

Merja Heikka

Miekin olen kerran käynyt oikein päivystävällä "luulotaudin" vuoksi. Syynä oli se, että plarasin nettiä, ja tein lähes varman diagnoosin: minulla on keuhkoveritulppa.

Pötköttelin sitten muutaman tunnin päivystävällä, minulta otettiin kaikki kokeet ja kuumekin mitattiin. Lääkäri tuli sitten sanomaan tuomionsa: teillä on pientä kuumetta. Flunssa tulollaan.

Voi vitsi, minua hävetti.

Kumminkaan se ei aivan luuloa ollut, vaikka sen reissun jälkeen kuvittelin että minulla olisi ollut jokin paniikkikohtaus (löysin senkin netistä)...kun ei mitään fyysistä vikaa löytynyt. Minulla oli nimittäin tunne, että en saa henkeä, oli vaikea hengittää.

Mutta siihen löytyi myöhemmin samana talvena aivan proosallinen syy. Vatsahaava ja refluksio. Refluksio voi pahana aiheuttaa astman kaltaisia oireita. Ja lisäksi vatsahaava teki anemian, joten sekin vaikutti siihen yhtäkkiseen kunnon huonontumiseen.

Mutta kokemuksella voin sanoa, että kyllä se luulotautikin aiheuttaa kovan hädän tunteen. Hyvä etten ambulanssia tilannut.

Vähän asian vierestä kirjoittelin. Tarkoitin ehkä sanoa, että kaikki luulotauti ei välttämättä olekaan luulotautia, vaikka ensin sen luulee luulotautia olleen.

Mika Ruusunen

Tuo 10 % on todellakin olemassa, aivan kuten kirjoittaja olettaa. Sen 10 % muodostavat vanhukset. Kaiken lisäksi vanhukset käyttävät 70 % sote-menoistaan kolmen viimeisen elinvuoden aikana. Huume- ja päihderiippuvaiset, ylipainoiset ja kroonisesti sairaat ovat yhteenkin laskettuna marginaalisia ryhmiä soten käyttökustannuksissa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

No ihan saatanasti sori, että me kroonikot ollaan vielä arvon rikosylikonstaapelin ristinä täällä. Olisko tarjota meille jotain lopullista ratkaisua vai mikä mättää?

Itselläni on diagnosoitu 4 eri sairautta joista kaksi vei varhaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle. Tiedoksi, etten käytä lainkaan päihteitä enkä ole ylipainoinen.

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Synkähkön maailmankuvani taustalla on 39 vuotta ja 11 päivää poliisihallinnossa.
1974-1976 Helsingin poliisilaitos, järjestyspoliisi ja rikospoliisi
1976-1986 Keminmaan nimismiespiiri, organisaatiossa ei ollut tehtäväjakoa, osa ajasta alueellisessa rikostiedustelussa
1986-2001 Kemin poliisilaitos, järjestyspoliisi, viimeksi kenttäjohtajana
2001-2008 Kemin poliisilaitos, rikospoliisi
2009-2013 Peräpohjolan poliisilaitos, rikostorjuntayksikkö, tutkintaryhmän johtajana

Viime vuosina pääosa tehtävistä oli törkeitä väkivalta ja seksuaalirikoksia sekä hoitovirheitä.

Myös muut tekijät huomioon ottaen uskoisin minulla olevan aika realistinen kuva tästä nyt keskustelun alla olevasta aihepiiristä.

Käyttäjän rissanensimo kuva
Simo Rissanen

Poliisina toimiminen juuri EI anna selvää kuvaa, koska poliisi näkee vain näitä huonoja tapauksia. Tästä seuraa ns. vahvistusvinouma (confirmation bias).

Jopa päivystyspoliklinikalla sairaanhoitajana toimiminen ei anna selvää kuvaa suoraan, koska huonot kokemukset jäävät aina mieleen päälimmäisiksi. On kuitenkin mahdollista, että päivystyspolilla nämä pahimmat tapaukset ovat valtaosa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että ne muodostaisivat sairaanhoidosta valtaosaa, koska vain pieni osa sairaanhoidosta tapahtuu päivystyspolin kautta.

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Erittäin suuri osa keskussairaalaan vuodeosastojen potilaista tulee sairaalaan juuri päivystyspoliklinikan kautta!

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Eli se tosiaan oli ihan pelkkää mutua? Ilmankos ei kuulunut lähdeviitteitä edes pyydettäessä.

Voi hyvänen aika, kai sinä nyt sentään tajuat että tuossa asemassa nimenomaan näet vain tuon puolen josta tässä puhut? Ei sinun kuvasi ole realistinen vaan yksipuolinen ja hyvin rajatusta kuvakulmasta.

Käyttäjän JyrkiSavikuja kuva
Jyrki Savikuja

Yksi näkemus aiheeseen:
Opinnäytetyö / (YAMK)
Sosiaali – ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen Kevät 2012
Olli Koivunen
UHKA- JA VÄKIVALTATILANTEIDEN ENNALTAEHKÄISY TURUN ALUEEN YHTEISPÄIVYSTYKSESSÄ.
sivu 22 lähtien 6. Työpaikkaväkivalta
sivu 25 lähtien 7. Työpaikkaväkivalta terveydenhuollossa
sivu 26 lähtien 7.1. Työpaikkaväkivalta päivystyspoliklinikalla
sivu 27 lähtien 7.2. Päihtyneet päivystyspoliklinikalla
sivu 28 lähtien 7.3. Toiminnan luonne ja väkivalta ongelmat
sivu 32 lähtien 8. Näkökohtia väkivalta tilanteiden raportoinnista ja käytännön ongelmista

Käyttäjän Liianvanha kuva
Pekka Heliste

Ulkonäöstä päätellen blogistikin kuuluu tuohon 10 %:iin

Käyttäjän OlliKohonen kuva
Olli Kohonen

Näihinkin asioihin tulisi huomattavia säästöjä (inhimillisesti ja taloudellisesti) ennaltaehkäisevistä palveluista. Eri tavoin torjumalla ylipainoa ja päihdeongelmia tähän päästään. Ja tupakointia.

Mutta selvää on mielestäni myös se, ettei ihmisiä tule luokitella jotenkin hoidollisesti "parempiin" ja "huonompiin" riippuen siitä ovatko sairaudet itse aiheutettuja vaiko eivät. Lienee selvää kyllä myöskin se, että ylensyönti ja ylenjuontia harrastavien tulisi katsoa myös peiliin ja toimia itse aktiivisesti muutoksien aikaansaamiseksi.

Mainittakoon myös se, että erikoissairaanhoidon kasvavat lähetemäärät ovat johtuneet jo pitkään kehnolla tasolla olleesta lääkärikoulutuksesta ajatellen koulutuksen sisältöä. Jos kuuden vuoden aikana ei ole mahdollista oppia käytännön kliinisia toimenpiteitä (kuten nyt monesti) on, niin kyllä vastavalmistunut lääkäri itsesuojeluvaistonkin takia kirjoittaa lähetteen esh:haan, jos epäilystä vähänkin on jostain ehkä kenties mahdollisesti vakavammasta jutusta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kuinka monta prosenttia vaikkapa liikennevakuutuksen ottajista ottaa korvauksia?

Eiköhän olla aikalailla samoissa lukemissa.

Mikset kysy, keitä he ovat? Ja esitäpä perään marinaa siitä että tuo 10% tekee vakuutuspetoksia ja ajelee kolareita huvikseen saadakseen korvauksia.

Pitäisikö sinusta liikennevakuutukset siksi lopettaa?

Poiminnat